Off Page Optimering är optimering utanför sajten

Off Page Optimering

Att synas med sin hemsida på internet är inte alltid helt lätt. Mycket av ens framgång handlar om hur högt upp i Googles sökresultat man lyckas ta sig. För att förbättra sina chanser för det använder man sig av så kallad Search Engine Optimization (SEO). Man brukar då tala om On Page- och Off Page Optimering. I den här texten ska vi tala om det senare begreppet.

Fördelar med Off Page

Off Page Optimering är precis vad det låter som, istället för att optimera på själva sajten gör man det utanför den med länkar, ett exempel på en hemsida som har bra med länkar och gjort sin strategi bra är Skönhetsakademin som utbildar kliniker inom skönhetsbehandlingar. Det kan man göra genom att till exempel försöka se till att få relevanta inlänkar till sin sida. Man kan också lägga till sig i olika länkkataloger i hopp om att fler ska hitta en där. Det bästa är att få så kallade naturliga inlänkar.

Fördelen med Off Page Optimering är att du egentligen inte behöver ändra något på din sajt. Du kan helt enkelt ägna dig åt att skapa intressant innehåll, sedan kommer länkarna ofta på köpet. Det är också mycket enkelt att lägga till sig själv i länkkataloger. Det är dock viktigt att tänka på att satsa på att lägga till sig i relevanta länkkataloger. Även detta påverkar hur framgångsrik du kommer att bli.

Nackdelar med Off Page

Vid första anblicken är Off Page Optimering väldigt demokratisk. Har man en bra sajt får man helt enkelt mycket inlänkar. Nackdelen är dock att det kan vara svårt att som liten aktör tävla med de stora sajterna. De får mängder av inlänkar utan att behöva göra något alls medan en mindre sajt måste kämpa för sina länkar länge. Det är i praktiken svårt för en mindre sajt att gå om en större i sökmotorernas resultat. En annan nackdel är att många ägnar sig åt så kallad Black Hat SEO. Det är SEO där man till exempel köper inlänkar eller bygger upp sidor bara för att skapa inlänkar. Detta gör att placeringen hos sökmotorerna inte alltid blir rättvisa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *